Do produkcji makaronów suszonych długich wykorzystuje się podobne urządzenia jak do form krótkich ale przystosowane do produkcji makaronów np. spagetti.
Formowanie makaronu odbywa się albo poprzez matrycę okrągłą lub prostokątną.
Makaron jest zawieszany na drążkach, obcinany na odpowiednia długość i na drążkach jest zawieszany na specjalnym wózku. Końcówki spagetti po obcięciu powracają do maszyny do ponownego użycia
Suszenie odbywa się w suszarniach statycznych przy pełnej kontroli procesu suszenia.
Suszarnie są takie same jak przy produkcji makaronów krótkich różnią się jedynie wózkami.
W naszej ofercie jest również linia MULTIPLA – prasa np. MAC 320, 600 gdzie użyte są dwie matryce – okrągła i prostokątna. Matryca okrągła jest dla form krótkich a prostokątne dla form długich.
Makaron po wysuszeniu jest poddany trymowaniu – obcinaniu do długości określonej przez użytkownika, natomiast pozostałości po obcięciu po zmieleniu w specjalnym młynku dodawane są do mąki w określonych proporcjach.
Wykaz maszyn i urządzeń przewidzianych dla tej produkcji:
Zbiornik na płyny seria TK i TKD
Mieszalnik wstępny TURBO piórowy lub odśrodkowy
MAC220VRC I MAC220VRC-300 – prasa automatyczna do makaronu
MAC320 VRC i VRL automatyczna prasa do makaronów krótkich i długich
MAC600 VRC i VRL automatyczna prasa do makaronów krótkich i długich
Urządzenie do produkcji spaghetti
TR600-1200 układarka spaghetti na drążkach
EAC suszarnie statyczne do krótkich I długich makaronów
SL600-1200 urządzenie do zdejmowania spagetti z drążków i obcinania