Makarony walcowane – składniki do produkcji tych makaronów są identyczne z tymi używanymi do produkcji form krótkich. Przy pomocy urządzeń do produkcji tego rodzaju makaronów można uzyskać formy długie np. tasiemki różnej szerokości ułożone w gniazda tradycyjne lub układane w formie tzw. MATASSA, kokardki czy bardziej ogólnie makarony bolońskie, kształty zagniatane – orecchiette, strascinato, jak również wiele innych. Bardzo popularne są produkowane w Polsce tzw. „zapałki” – wykonane również z ciasta walcowanego – zagniatanego. Oferujemy całą gamę maszyn do produkcji tego rodzaju makaronów.
WALCARKI –jedno lub dwuzbiornikowe produkujące wstęgę ciasta, również wersja na dwie wstęgi o różnych szerokościach od 120mm do 540mm i na specjalne zamówienie o szerokościach większych. Walcarki mogą być bardziej lub mniej zautomatyzowane, z czujnikami napięcia taśmy jak również z elektroniczną lub mechaniczną regulacją wydajności
KRAJALNICE – wstęga ciasta uzyskana z walcarki, po przejściu przez walce kalibrujące poddawana jest cięciu wzdłużnemu do odpowiedniej szerokości – otrzymana forma to wstążki a następnie wstążki są cięte poprzecznie na odpowiednią długość – dzięki elektronicznej regulacji długości mogą być bardzo zróżnicowane . Wymienne walce tnące dają możliwość otrzymania wielu różnych szerokości wstążki. Typy maszyn są dostosowane do szerokości taśmy i jednocześnie do wydajności walcarki.
ZWIJARKI – jedną z form makaronów długich są tzw. gniazdka. Oferujemy zwijarki – gniazdkarki dostosowane do sit o wymiarach 30x160cm lub 60x120cm, z automatycznym podajnikiem i przesuwem sit oraz systemem nawiewu.
Oferowane typy to N300 i N500.
MATASSATRICE – długie kształty makaronów mogą być ułożone w formie tzw. MATASSA – czyli makaronów układanychdo wydajności walcarki od 200.
Wydajność urządzenia dostosowana, do 500 kg/godz.