Automatyczne, linie do produkcji w systemie ciągłym makaronów krótkich suszonych o wydajności od 300 do 500 kg gotowego produktu na godzinę. Zaprojektowane i wykonane przez ITALPAST ze szczególnym uwzględnieniem niezawodności, łatwości w utrzymaniu, szybkiej zmiany kształtów makaronu. Prasy automatyczne ze sterowaniem PLC produkują makaron krótki który następnie poddany jest wstępnemu obsuszeniu w przed suszarni typu TP. Pięcio lub siedmiopoziomowa przed suszarnia z wibracją, nawiewem gorącego powietrza z regulacją temperatury powoduje bardzo efektywne wstępne podsuszenia makaronu. Suszenie w suszarni tunelowej podzielone jest na kilka etapów – sekcji. Każda sekcja posiada niezależne sterowanie temperaturą oraz nawiewami. Końcowy etap to stabilizacja makaronu w zakresie temperatury oraz ostatecznej wilgotności RH 12,5%.
Suszarnia jest sterowana poprzez PLC, w którym można zachować wiele różnych programów suszenia w zależności od kształtu makaronu. Ponieważ każdy etap suszenia ma niezależne sterowanie temperatury i prędkości przesuwu taśmy skraca się czas potrzebny dla przestawienie suszarni na inny rodzaj makaronu od aktualnie suszonego.
W niektórych przypadkach stosuje się oddzielnie stojący schładzacz który może być używany również przy produkcji makaronów świeżych. Wysuszony makaron może być transportowany do silosów zbiorczych do wysuszonego makaronu, lub bezpośrednio do pakowaczki.
schemat linii ciągłej automatycznej
Wykaz maszyn i urządzeń przewidzianych dla tej produkcji:
Zbiornik na płyny seria TK i TKD
MAC320 VRC i VRL automatyczna prasa do makaronów krótkich i długich
MAC600 VRC i VRL automatyczna prasa do makaronów krótkich i długich
TP100/200/300/600 przedsuszarnie termo-wibracyjne
Podajniki taśmowe różnej wielkości
Suszarnie tunelowe MMOD 300/500